Skip to main content

Βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Τουριστικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα και το Ην. Βασίλειο. Ωστόσο η επιθυμία μου να στραφώ στις ανθρωπιστικές επιστήμες πραγματοποιήθηκε αργότερα.

Έχω ολοκληρώσει το τριετές πρόγραμμα Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και το τετραετές πρόγραμμα Συνθετικού Ψυχοθεραπευτή στο Athens Synthesis Center στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου εκπαιδεύτηκα στην Προσωποκεντρική προσέγγιση, στην θεραπεία Gestalt και την Υπαρξιακή προσέγγιση, στην Συστημική θεραπεία Ζεύγους, καθώς και την θεραπεία μέσω των συνειδητών ονείρων (Lucid Dreams).

Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα. Εκεί πραγματοποιώ ατομικές συνεδρίες Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, συνεδρίες με Ζευγάρια και θέματα Σεξουαλικότητας, καθώς και αναλαμβάνω συμβουλευτική σε LGBTQI+ άτομα. Όλες οι συνεδρίες γίνονται είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

Βρίσκομαι σε ατομική και ομαδική θεραπεία από το 2010 και σε εποπτεία από το 2017. Την ίδια στιγμή έχω δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών με τους οποίους επικοινωνώ όποτε παραστεί ανάγκη, όπως ψυχίατρο, ειδικό παιδαγωγό και παιδοψυχίατρο. Τέλος είμαι εγγεγραμμένος ως δόκιμο μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) και την Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ)

Κώδικας Δεοντολογίας

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω κάποιους από τους κανόνες του Κώδικά Δεοντολογίας σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ), τους οποίους ακολουθώ:

1ος Κανόνας

Οι κανόνες και οι αρχές που καθορίζουν την ηθική συμπεριφορά των ψυχοθεραπευτών, αποτελούν προσωπική επιλογή τους, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός εάν αυτοί οι κανόνες και οι αρχές υπονομεύουν την εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων ή μειώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην ψυχοθεραπεία και τους ψυχοθεραπευτές. Όσον αφορά στη συμπεριφορά τους, οι ψυχοθεραπευτές πρέπει να δείχνουν ευαισθησία στους κυρίαρχους κοινωνικούς κανόνες και στο πιθανό αντίκτυπο που θα είχε η συμμόρφωση ή η απόκλιση από αυτούς, στην αποτελεσματικότητά τους ως ψυχοθεραπευτών. Οι ψυχοθεραπευτές πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους το πιθανό αντίκτυπο της δημόσιας συμπεριφοράς τους στη δυνατότητα των συναδέλφων τους να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

2ος Κανόνας

Κατά την παροχή υπηρεσιών, οι ψυχοθεραπευτές διατηρούν τα υψηλότερα κριτήρια άσκησης του επαγγέλματός τους. Δέχονται την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια διασφάλισης της κατάλληλης χρήσης των υπηρεσιών τους. Αποφεύγουν σχέσεις που μπορεί να περιορίσουν την αντικειμενικότητά τους ή να δημιουργήσουν μία σύγκρουση συμφερόντων.

3ος Κανόνας

Oι ψυχοθεραπευτές δεν πρέπει να εμπλέκονται, ούτε να ανέχονται απάνθρωπες πρακτικές ή πρακτικές που οδηγούν σε παράνομες ή αδικαιολόγητες πράξεις όπως διακρίσεις βάσει φυλής, σωματικής αναπηρίας, ηλικίας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, θρησκείας ή εθνικότητας.

4ος Κανόνας

Η διατήρηση υψηλών κριτηρίων επάρκειας είναι μια ευθύνη που συμμερίζονται όλοι οι ψυχοθεραπευτές για το συμφέρον του κοινού και του επαγγέλματος συνολικά. Οι ψυχοθεραπευτές αναγνωρίζουν τα όρια της επάρκειάς τους και τους περιορισμούς των τεχνικών τους. Παρέχουν μόνον εκείνες τις υπηρεσίες και τεχνικές, για τις οποίες υπάρχει πιστοποίηση ότι τις διαθέτουν, μέσω εκπαίδευσης και εμπειρίας. Οι ψυχοθεραπευτές αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη και είναι ανοιχτοί σε νέες διαδικασίες και αλλαγές προσδοκιών και αξιών στη διάρκεια του χρόνου.

5ος Κανόνας

Πρωταρχική υποχρέωση των ψυχοθεραπευτών είναι να σέβονται το απόρρητο όποιας πληροφορίας μαθαίνουν από κάποιον, στα πλαίσια της εργασίας τους ως ψυχοθεραπευτές. Οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να αποκαλυφθεί σε άλλους μόνο με την συναίνεση του θεραπευόμενου. Εξαίρεση αποτελεί η ύπαρξη συνθηκών, από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για τον ίδιο το θεραπευόμενο ή για άλλους. Σε περίπτωση ομαδικής θεραπείας, υπάρχει αμοιβαία εμπιστευτικότητα από όλα τα θεραπευόμενα μέλη.

6ος Κανόνας

Οι ψυχοθεραπευτές σέβονται την ακεραιότητα και προστατεύουν το «καλώς έχειν» των ατόμων και των ομάδων με τις οποίες συνεργάζονται. Οφείλουν να έχουν πάντοτε επίγνωση των δικών τους αναγκών, περιορισμών ή δυσκολιών, καθώς και της πιθανής σχέσης ισχύος απέναντι σε πελάτες/θεραπευόμενους. Οι ψυχοθεραπευτές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφεύγουν τους διπλούς ρόλους, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κρίση τους ή να αυξήσουν τις πιθανότητες εκμετάλλευσης. Δεν αναλαμβάνουν στενούς φίλους, συγγενείς, υφισταμένους ή συνεργάτες και δεν παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με τα οποία διατηρούν ή διατηρούσαν στο παρελθόν ερωτική σχέση.

7ος Κανόνας

Κατά την έναρξη της θεραπείας, οι ψυχοθεραπευτές οφείλουν να κάνουν γνωστό το θεραπευτικό συμβόλαιο στους πελάτες/θεραπευόμενους. Το συμβόλαιο πρέπει να τους ενημερώνει, για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το βασικό σκεπτικό της προσέγγισης που κολουθείται, την πιθανή διάρκεια της συνεργασίας, τη δυνατότητα ή μη ανανέωσης του συμβολαίου με νέους στόχους, θέματα εμπιστευτικότητας, ημέρες, ώρες και διάρκεια συναντήσεων, όρους επικοινωνίας με τους ψυχοθεραπευτές εκτός προκαθορισμένων συνεδριών, σχέσεις μεταξύ μελών θεραπευτικών ομάδων, δικαιώματα και όρους διακοπής της συνεργασίας.

Αν επιθυμείτε να διαβάσετε τον πλήρη Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕΨΕ, παρακαλώ πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.